welkom bij
opdieet.nl
onze diëtiste is lid
van de vereniging
van diëtisten
 
Vragen over
dit forum ?
Opdieet.nl forum - Voedselintolerantie opsporen om hardnekkige kilo's te verliezen
| Alle onderwerpen | Nieuw onderwerp | Zoeken |


Voedselintolerantie opsporen om hardnekkige kilo's te verliezen

28-11-2012

Dit bericht kwam ik net tegen op internet. Klinkt interessant en ik denk dat dit wel wat voor mij kan zijn. Maar test is duur. Iemand ervaring hiermee?

Voedselintolerantie opsporen om hardnekkige kilo's te verliezen

Kunnen kilo’s verdwijnen door simpelweg één of twee ingrediënten uit het voedingspatroon weg te laten? Voor een specifieke groep mensen die zeer moeilijk gewicht verliest lijkt dit het geval te zijn. Een nieuwe studie* heeft een verband gevonden tussen gewichtsverlies en een niet-allergische voedselovergevoeligheid (intolerantie) waarbij igG-antilichamen worden gevormd. De studie maakte gebruik van een bloedtest om voedingsmiddelen op te sporen waar het lichaam op reageert door verhoogde aanmaak van deze antilichamen. Het weglaten van die voedingsmiddelen gedurende 90 dagen leidde in veel gevallen tot gewichtsverlies van een halve kilo per week.

Voor de meeste mensen met overgewicht geldt dat een gezonder en energiebeperkt voedingspatroon ervoor zorgt dat ze afvallen. Maar er zijn mensen waar de kilo’s er niet afgaan, ondanks een gezond en caloriearm voedingspatroon. Een niet-gediagnosticeerde voedselintolerantie kan hier een oorzaak voor zijn.

Het verband tussen overgewicht en voedselintolerantie begint steeds meer duidelijk te worden. De voedselintolerantie leidt ertoe dat in het lichaam in verhoogde mate IgG-antilichamen produceert wanneer iemand een voedingsmiddel eet waar hij of zij op reageert. Hierdoor ontstaat een chronische, laaggradige ontsteking, die de stofwisseling beïnvloedt. Naast overgewicht kan er ook sprake zijn andere klachten zoals pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, verstopte neus, PDS (prikkelbare darm) en huidproblemen.

De auteurs van eerder genoemde studie concludeerden dat een dieet dat is gebaseerd op het vermijden van igG-positieve voedingsmiddelen kan zorgen voor gewichtsverlies en een verbetering van de kwaliteit van leven. Mogelijk kan igG-testen deel uitmaken van een nieuwe strategie in het bestrijden van obesitas.

YorkTest, marktleider op het gebied van voedselintolerantietesten, heeft de Food&DrinkScan® ontwikkeld. De Food&DrinkScan® is een eenvoudige IgG-vingerpriktest die thuis afgenomen kan worden. Eén flinke druppel bloed is voldoende om de totale analyse te kunnen uitvoeren. Na retourneren van de testkit naar YorkTest wordt het bloedmonster in het YorkTest Laboratorium onderzocht op IgG-antistoffen tegen 158 veelgebruikte voedingsmiddelen. Binnen twee weken worden de testresultaten en informatie over de resultaten per E-mail toegestuurd. Aan de hand van de rapportage met testresultaten kan men vervolgens indien noodzakelijk de voeding aanpassen.

27-05-2018
15:05:11
Reactie van esther:

Heeft het te maken met allergie?


25-05-2018
01:07:12
Reactie van anneke:

Interessant verhaal Bobby! Ik geloof er ook wel in dat dit mogelijk is voor een aantal mensen. Ook denk ik dat hier het meest vaak gluten en/ of zuivelproducten debet aan zijn.

Het bloedgroepdieet komt hier ook wel in de buurt.
Ieder mens is anders en de één reageert zus en de ander zo..
Blijft een kwestie van uitproberen..

Groetjes Anneke


24-03-2018
18:35:40
Reactie van hope:

ik ben heel erg benieuwd of er nog meer mensen zijn bij wie afvallen onmogelijk is maar door deze kennis zij die voedingstof hebben verbannen en het toen eindelijk wel ging? Na 10 jaar diëten, alleen maar aankomen weet ik het écht niet meer! Ik heb btw wel pcos én een trage schildklier maar ik weiger te geloven dat door dat afvallen níét kan. Ik hoor graag van jullie! Groetjes Hope


01-12-2012
23:27:02
Reactie van bobby:

Hoi....

Even ter introductie. Ik ben 1,73m lang en weeg huidig 65 kilo. Prima, niets meer aan doen...
Maar hoe ik tot dit gewicht gekomen ben is een lange weg geweest... Tijdje dieeten, dan weer 'normaal' eten.... Ik schommelde altijd tussen de 70 en 80 kilo. En voelde me niet lekker in mijn vel. Zodra ik weer 'normaal' ging eten en nog steeds lette op mijn calorie inname, kwam ik pijlsnel weer aan. Het bekende jojo effect.

Nu viel mij op dat ik na het eten van pasta, brood en andere gluten-houdende producten enorm opblies en echt moest bijkomen, na het nuttigen van een maaltijd.

In februari van dit jaar besloot ik een experiment op mezelf te doen, door alle gluten uit mijn voeding te mijden. Vooral alles vers en zo weinig mogelijk 'pakjes' gebruiken. En wat bleek!!?
Ik viel in de eerste week 1,5 kilo af met eenzelfde calorie inname!! Daarna geleidelijk....en ik voelde me een stuk beter in mijn vel. Energie, huid zag er beter uit....kon na het eten gewoon een stukje wandelen, geen probleem. Ook geen opgeblazen gevoel meer...HEERLIJK!

Maar om zeker te weten dat het de gluten voor mij wel eens konden zijn, ben ik deze zomer weer begonnen met het eten van gluten, eens zien wat dit met mij deed....
Na 3 weken was ik weer behoorlijk aangekomen, nl 5 kilo....

Nu was dit niet de bedoeling natuurlijk, dus ben ik weer terug naar mijn glutenvrije regime. Lastig, want ik ben dol op al die sinterklaasdingen... ;-)

In een eerder bloedonderzoek, wat ik 2 jaar geleden gehad had, bleek geen glutenintolerantie. Maar ik ben heilig overtuigd dat dit toch voor mij werkt....soms eet ik een koekje of een heerlijk wit broodje....maar nooit meer dagelijks.

Voor mij geen thuistest....ik luister gewoon naar mijn lijf in het vervolg. Dat verteld je stiekem heel veel als je goed luistert...

Onderdeel forum

OpDieet.nl
All rights reserved 2000-2006®
Design: Esther en Frank
Software: Frank