welkom bij
opdieet.nl
onze diëtiste is lid
van de vereniging
van diëtisten
 
Vragen over
dit forum ?
Opdieet.nl forum - gezond diëten ; toch niet afvallen; frustratie!
| Alle onderwerpen | Nieuw onderwerp | Zoeken |


gezond diëten ; toch niet afvallen; frustratie!

10-01-2006

Ik ben vrouw en 50+ ; in de menopauze dus.
Ik heb al heel mijn leven lijnproblemen...tijdens mijn twee zwangerschappen onmogelijk veel bijgekomen...moeilijk er terug af....zo'n 6 jaar geleden door medicatie weer naar een top-gewicht gestegen...
Daarop 22 kilo afgevallen...
Sindsdien jojo....met een BMI van 28,5....nog véél te hoog dus.

Ook de diëtist biedt me niet echt een oplossing..

lijnen ...wat niét eten...wat ik "graag" zou eten...wat ik "lekker" vind en niet mag eten...allemaal gedachten en frustraties die dagelijks door mijn hoofd spelen.

Ik wil een toekomst zonder dat "eten/niet-eten" centraal staat in mijn denken/leven.
Is een "sociaal" leven mogelijk als je op de kilootjes moet letten ? Nu probeer ik , waar mogelijk, uitjes mét een hapje af te slaan...
maar ik heb ook een relatie...familie...vrienden...
Hoe doen jullie dat ? Levenslang ?

11-01-2006
18:43:41
Reactie van -:

Hallo Annette,

Wat heerlijk voor jou dat je erin slaagt de dingen een "positieve" wending te geven...
Inderdaad : die ommekeer zou mischien het leven wat draaglijker maken...
ik heb echter twee jong-volwassen kinderen die hobbykok zijn...die wijncursussen volgen...die constant receptjes uitwisselen en mij, hun moeder, uitdagen tot allerlei culinaire exploten.
Véél te vaak moet ik afhaken...mijn inbreng bestaat in het uitpluizen van een recept tot het in "gezonde-voedings-stijl" past

Ik ben geen chipseter...ben het nog nooit geweest..maar hoe ouder ik word...hoe meer ik denk : waarom mag ik dat allemaal niet...wanneer komt mijn moment van "genieten" eens ?

Wie mij leert om "eten" niét als "genieten" te ervaren , die is een kunstenaar...een tovenaar.

En met eten bedoel ik niet "véél eten"...of "vet" eten...gewoon : niét aan regeltjes gebonden zijn.

lieve groetjes
Mie ( een 50+ met frustraties)


11-01-2006
17:34:22
Reactie van -:

Lieve gefrustreerde 50+-er,

Ik heb die leeftijd nog niet bereikt, maar ook ik worstel al een leven lang met mijn gewicht. In de afgelopen drie jaar moeder geworden van twee kindjes en ik moet zeggen dat dat heeft geholpen.

Ik besef dat ik te zwaar ben. Mijn BMI is 30+ (mijn leeftijd ook trouwens). Da's niet goed en ik wil daar graag wat aan doen. Maar ik besef ook dat ik 'levenslang' heb en ik ga niet mijn leven lang op een blaadje sla zitten. Oftewel: ik accepteer wie ik ben en hoe ik ben. Ik ben een gelukkige moeder en echtgenote, die welliswaar verre van d'r streefgewicht is, maar wat is dat in vergelijking met de problemen van een ander.

Ik wil dit jaar wel proberen op een gezonde en verantwoorde manier gewicht te verliezen en bovenal conditie op bouwen en fit(ter) worden. Dat doe ik op de volgende manieren:
- ik probeer me bewust te worden van wat ik eet en kijk waar ik gezonder kan eten. Bv. 's avonds breien voor m'n kinders voor de tv ipv met een zak chips, als ik op een verjaardag ben vind ik stukje komkommer met beetje knoflooksaus net zo lekker als een handje chips, stukje fruit extra, beetje minder koffie, iets meer water, enz. Ik ontzeg me niet alles, geniet van wat ik wel eet en probeer niet te denken aan 'wat ik niet mag', want dat frustreert alleen maar.
D'r zijn genoeg tips op het internet te vinden, maar je moet toch vooral in je hoofd de omschakeling maken van 'ik mag niet..' naar 'ik kies voor ... ipv ...'. Beetje schipperen dus.
- ik probeer een stukje extra beweging te pakken waar ik kan: blokje om met de kinderwagen, stukje op fiets naar opa en oma, trap ipv de lift, enz.
- ik vind het zalig om me 1 keer per week te sporten. Vaker vind ik helaas de tijd niet voor. Heb wel een sport gezocht die bij me past en waar ik m'n ei in kwijt kan, zodat ik d'r met plezier naar toe ga. Ik 'moet' niet sporten, ik 'mag'!

Kortom, geen gouden tip, behalve te accepteren wie je bent. Zoek naar manieren om lekker in je vel te gaan zitten, zo wordt je gelukkig. En dat is wat ik persoonlijk belangrijker vind dan m'n streefgewicht. En zoek dan naar methoden om op een verantwoorde en voor jou prettige manier een beetje gezonder of minder te eten en beetje meer te bewegen.

Ik wens je heel veel succes.

Annette

Onderdeel forum

OpDieet.nl
All rights reserved 2000-2006®
Design: Esther en Frank
Software: Frank