welkom bij
opdieet.nl
onze diëtiste is lid
van de vereniging
van diëtisten
 
Vragen over
dit forum ?
Opdieet.nl forum - dik worden van anti-depressiva
| Alle onderwerpen | Nieuw onderwerp | Zoeken |


dik worden van anti-depressiva

02-02-2007

Voor de mensen die het nog niet gelezen hebben,hier opnieuw. Mijn topic was opeens verwijderd,weet niet waarom. Het enigste wat ik kan bedenken dat de bronnen die vermeld waren hier niet mogen,nou ja dan zonder die bronnen en moeten mensen ze maar googlen.
Ik ken veel mensen die door anti-depressiva dik zijn geworden en door dieetiste en dokters niet serieus worden genomen,omdat men die mensen de schuld geven dat ze alleen maar dik worden van teveel eten. Er is ook een andere oorzaak die oorzaak wil ik hier graag vermelden.
Zelf ben ik ook tientallen kilo's aangekomen door de anti-depressiva.
Ja ik at te veel dat je in 6 maanden al 26 kilo aankom :-) Als je weet dat anti-depressiva met een hormoon loopt te klooien en dat dit waarschijnlijk de oorzaak ook is dat je zo dik wordt.
Bij mij heeft een kh arm dieet geholpen en ben ik mijn anti-depressiva kilo's kwijt + nog 11 kilo. Maar zelfs in het begin hielp het niet.
Als je op dieet bent en je bent er vanaf,dan nog kun je niet afvallen. Wees geduldig,als je van de anti-depressiva af bent,na een paar maanden,val je alsnog af.

A.d = Anti-depressiva
Cortisol=stresshormoon

Anti Depressiva heeft wel degelijk bij SOMMIGE mensen te maken met de gewichtsproblemen
Sommige mensen produceren een teveel CORTISOL. Cortisol heeft invloed op je bloedsuikerspiegel.

Als je bloedsuiker spiegel omhoog gaat,door een tehoog CORTISOL gehalte,gebeurt er dus dit.

Insuline wordt geproduceerd door de Eilandjes van Langerhans die in de alvleesklier liggen. Als het suikergehalte in uw bloed stijgt, zet insuline een gedeelte van die glucose om in glycogeen, een zetmeel dat in de spieren en de lever wordt opgeslagen en dat direct als brandstof dienst kan doen. Als alle glycogeenreservoirs vol zitten en zich in het bloed meer glucose be­vindt dan het lichaam op dat moment nodig heeft, zal insuline deze over­maat omzetten in vetweefsel, waarvan triglyceride de belangrijkste chemi­sche component is.

Dat is dus de reden dat je dik kan worden van anti-depressiva en anti-psychotica
Bij anti-psychotica vormt er zelfs een risico op diabetes type 2


Maar ik zal even een kleine uitleg geven over cortisol.
Cortisol regelt onder andere het suiker niveau in je lichaam. Cortisol zet je lever aan om glycogeen in je lever om te zetten in glucose en af te geven aan het bloed. In combinatie met insuline gebruikt je lichaam dit systeem om je bloedsuiker normaal te houden.
Cortisol regelt onder andere ook je lichaams temperatuur. Je lichaamstemperatuur kan alle kanten opschieten (van koorts tot onderkoeling) bij een laag cortisol niveau. Ook heeft cortisol onvloed op je bloeddruk (wel stukken minder dan natrium, maar wel een meetbare werking).

Bij een te hoog cortisol gaat je bloedsuiker onder andere omhoog, er treed een verplaatsing op van vetten uit de ledematen naar de romp van het lichaam, calcium word aan de botten onttrokken, er worden spieren afgebroken, en er treden verschillende mentale veranderingen op.

Bij een te laag cortisol gehalte gaat je bloedsuiker omlaag, kan je lichaam je lichaamstemperatuur niet meer goed regelen, bloeddruk daalt dramatisch, je krijgt een bruine huid (ACTH zorgt hiervoor, dit is het signaalstofje dat ervoor zorgt dat cortisol gemaakt word, alleen bij langere periodes), spieren verliezen aan kracht, mentale veranderingen.

Een veel te hoog cortisol gehalte is niet dodelijk zover ik weet, alhoewel de complicaties zeer ernstig kunnen zijn over tijd (afhankelijk van hoe hoog je cortisol is). Een laag cortisol gehalte daarentegen kan levensbedreigend zijn. Als je lichaam stopt met cortisol maken leef je maximaal 48 uur.

Maar dat zijn extremen. Cortisol regelt ook zoiets subtiels als je dag en nachtritme. tijdens je slaap is je cortisol waarde heel laag, maar ongeveer 2 uur voordat je wakker word gaat je cortisol spiegel flink omhoog om je voor te bereiden op de dag.

Cortisol heeft een dikmakende werking. Ik denk dat meerdere mensen hier op het forum vast wel van het middel prednison gehoord hebben (krijgen bejaarden vrij vaak in geval van ziekte). Dit is ook een vorm van de lichaamseigen cortisol alleen eentje met een langere en sterkere werking. Mensen die prednison slikken voor langere periodes worden meestal ook zwaarder.

Cortisol is vooral een mes met 2 kanten. Als je cortisol slikt krijg je op de eerste plaats al meer honger (stimuleerd honger gevoel) en op de 2de plaatst zorgt het ervoor dat vetten makkelijker opgeslagen worden in de romp van het lichaam. Als ik bijvoorbeeld mijn bewegings patroon en mijn etenspatroon niet verander maar mijn cortisol verhoog die ik per dag slik kan ik makkelijk kilo's bijkomen.

Dit is wel een effect dat je niet gelijk na een paar dagen merkt. Hiervoor heb je minimaal 1 week voor nodig om een effect te krijgen die meetbaar is op de weegschaal, langer voordat het zichtbaar word.

Ik kan een gok wagen waarom je precies dikker word van cortisol maar dit doe ik liever niet omdat ik nog geen artikelen ben tegengekomen waarin omschreven staat waarom je precies dikker kan worden en hoe het onderliggende proces werkt (zelfde als bij osteoporose. gooi cortisol op menselijk bot en er gebeurd niets. krijgt een mens teveel cortisol binnen kan hij botontkalking ontwikkelen. Ik weet dat het mogelijk is en in welke situaties het waarschijnlijk is dat het optreed maar hoe het werkt dat weet ik weer niet).

Maar dit was even een intro die ik moest geven om het onderstaande een beetje duidelijker te maken...
Ik heb wat gezocht op internet naar de combinatie tussen SSRI's en cortisol. Nu blijkt dat een SSRI wel degelijk invloed heeft op de cortisol werking in je lichaam. Bij depressieve patienten is gebleken dat ze een verhoogd CRF, ACTH en Cortisol niveau hebben in hun lichaam. Dit waarschijnlijk omdat er een cortisol resistentie is in het het regulerend systeem of door de stress veroorzaakt door de depressie (of een andere oorzaak,misschien PTSS)

Dit betekend: Normaal gesproken als er ACTH geproduceerd word krijgen de bijnieren de opdracht om cortisol te maken. Hoe meer cortisol in je bloed, des te minder ACTH en zullen je bijnieren steeds minder cortisol produceren. Daalt je cortisol word er meer ACTH geproduceert en start het proces opnieuw.
Als je een cortisol resistentie hebt op de receptoren, maakt je lichaam meer ACTH aan dan nodig (ook bij stress) en dus zullen je bijnieren langer cortisol maken en meer dan nodig. SSRI's schenen volgens een onderzoek de gevoeligheid van de receptor te normaliseren en dus ook de waardes in je bloed (dit was 1 artikel die ik tegenkwam en in het geval waar de serotines zich normaliseren door de SSRI's).

Verdere artikelen spreken erover dat een SSRI zelf de cortisol waardes beinvloeden. En wel doordat je lichaam een reactie geeft door meer cortisol en adrenaline te maken door de verhoogde serotine waardes. In zo'n geval kan de SSRI de cortisol resistentie juist veroorzaken.

Bron: mag ik niet vermelden dus doe ik het maar zonder. Je zult dus even moeten googlen op cortisol + anti-depressiva. Helaas zijn er alleen maar engelse site te vinden hierover

04-04-2013
15:01:11
Reactie van miriam:

10%?? Hoe doe je dat?


04-04-2013
14:40:34
Reactie van henny:

hoi hoi,

ben inmiddels bezig met afbouwen, om de drie weken 10% minderen.
met de eerste 10% bezig en tot nu toe gaat het goed, op mijn verkoudheid na, hele gezin is verkouden.

groetjes henny


24-03-2013
19:41:37
Reactie van henny:

Oja, vergat nog wat.

Ben een paar keer bij het ggz geweest om te praten. En zij gaf me een steuntje in de goede richting.
En heb heel veel aan mijn schoonmoeder gehad. Die wist aardig goed wat ik mee maakte. Zelf is ze zwaar depressief geweest. En slikt ook paratoxine, al 24 jaar.

En ik ben gaan werken toen mijn meiden naar school gingen. Hulp in de huishouding. Was ik toch even weg van huis.

Gr henny


24-03-2013
19:33:10
Reactie van henny:

Momenteel ben ik er erg mee bezig.
Ik twijfel aardig, ben het meest bang voor de afkickverschijnselen. Maar wil het heel rustig aan doen.
Heb ergens anders inderdaad ook gelezen over omega olie 3 6 7 en 9. Moet ook heel goed helpen.

Ik voel me eigenlijk goed, ben ook niet bang dat ik weer mijn angst gevoelens terug ga krijgen wat ik zo 6 jaar geleden had..
Mijn wereldje werd erg klein, na mijn eerste dochter. En toen nog een tweede erbij. Werkte niet meer en vrienden hadden we ook niet echt. Op een dag voelde ik me zo raar worden dat het op een tia ofzo leek, ofzo. Achteraf was het een zware migraine aanval. Kreeg ze best vaak en werd heel bang om alleen te zijn. Zo kwam ik aan de paratoxine. eindelijk voelde ik me beter. Soms kreeg ik nog wel een migraine aanval en was er beter mee om te gaan. Tegenwoordig voel ik ze aankomen en drink dan sterke koffie of zo'n cafeine drankje. Dan word de aanval gelukkig niet zo erg.

Nu ik merk dat ik veel meer bijwerkingen heb van de paratoxine, wil ik er mee stoppen.
De kinderen zijn nu 6 en 8 jaar en hebben een vriendenkring opgebouwd. Het gaat dus gewoon goed, op de bijwerkingen na.

En afvallen wil ik ook graag, gewoon weer m'n eigen ik helemaal terug.

Groetjes henny


24-03-2013
16:26:25
Reactie van miriam:

Hai Mies/Mirjam,

Verschil is dat ik met een I ben! hahaha! Maar dit is net zo makkelijk ja!

Ik ben eigenlijk in 3 stappen gestopt. van 40 naar 30 en 2 weken later naar 20 en weer twee weken later naar 0. Ik was er gewoon klaar mee en ook klaar voor. En bij mij vielen de afkickverschijnselen echt heel erg mee. Ik heb mijn omgeving voorbereid, gezegd dat is heel vervelend kon worden, niet ging autorijden etc, iedere week zelf naar de huisarts gegaan (die vraagt er niet om, maar is wel ge-interesseerd als ik mezelf meldt). Tot nu toe heb ik in 2 maanden tijd 3x een mindere dag gehad. Die van gisteren duurde ongeveer 3 uur, toen was ie weg.
Toen ik nog volop aan de medicijnen zat, had ik het veel vaker, dus dat valt heel goed mee.

Wat ik wel gedaan heb, en wat anderen misschien raar vinden: tegen iedereen zeggen: dit voelt vreemd, dit gaat goed, ik doe nu ff niks. Het benoemen maakt het makkelijker. En ga erin mee, niet vechten tegen je gevoel, maar 'het gaat nu ff minder, en morgen is het vast weer beter'. Dit noemen ze Zwaluwen. Nou, die zwaluwen kun je aan, als je weet dat ze weer doorvliegen!


Vorige  1  2  3  4  5  6  7  8  9  ... 45  Volgende
Onderdeel forum

OpDieet.nl
All rights reserved 2000-2006®
Design: Esther en Frank
Software: Frank