welkom bij
opdieet.nl
onze diëtiste is lid
van de vereniging
van diëtisten
 
Vragen over
dit forum ?
Opdieet.nl forum - dik worden van anti-depressiva
| Alle onderwerpen | Nieuw onderwerp | Zoeken |


dik worden van anti-depressiva

02-02-2007

Voor de mensen die het nog niet gelezen hebben,hier opnieuw. Mijn topic was opeens verwijderd,weet niet waarom. Het enigste wat ik kan bedenken dat de bronnen die vermeld waren hier niet mogen,nou ja dan zonder die bronnen en moeten mensen ze maar googlen.
Ik ken veel mensen die door anti-depressiva dik zijn geworden en door dieetiste en dokters niet serieus worden genomen,omdat men die mensen de schuld geven dat ze alleen maar dik worden van teveel eten. Er is ook een andere oorzaak die oorzaak wil ik hier graag vermelden.
Zelf ben ik ook tientallen kilo's aangekomen door de anti-depressiva.
Ja ik at te veel dat je in 6 maanden al 26 kilo aankom :-) Als je weet dat anti-depressiva met een hormoon loopt te klooien en dat dit waarschijnlijk de oorzaak ook is dat je zo dik wordt.
Bij mij heeft een kh arm dieet geholpen en ben ik mijn anti-depressiva kilo's kwijt + nog 11 kilo. Maar zelfs in het begin hielp het niet.
Als je op dieet bent en je bent er vanaf,dan nog kun je niet afvallen. Wees geduldig,als je van de anti-depressiva af bent,na een paar maanden,val je alsnog af.

A.d = Anti-depressiva
Cortisol=stresshormoon

Anti Depressiva heeft wel degelijk bij SOMMIGE mensen te maken met de gewichtsproblemen
Sommige mensen produceren een teveel CORTISOL. Cortisol heeft invloed op je bloedsuikerspiegel.

Als je bloedsuiker spiegel omhoog gaat,door een tehoog CORTISOL gehalte,gebeurt er dus dit.

Insuline wordt geproduceerd door de Eilandjes van Langerhans die in de alvleesklier liggen. Als het suikergehalte in uw bloed stijgt, zet insuline een gedeelte van die glucose om in glycogeen, een zetmeel dat in de spieren en de lever wordt opgeslagen en dat direct als brandstof dienst kan doen. Als alle glycogeenreservoirs vol zitten en zich in het bloed meer glucose be­vindt dan het lichaam op dat moment nodig heeft, zal insuline deze over­maat omzetten in vetweefsel, waarvan triglyceride de belangrijkste chemi­sche component is.

Dat is dus de reden dat je dik kan worden van anti-depressiva en anti-psychotica
Bij anti-psychotica vormt er zelfs een risico op diabetes type 2


Maar ik zal even een kleine uitleg geven over cortisol.
Cortisol regelt onder andere het suiker niveau in je lichaam. Cortisol zet je lever aan om glycogeen in je lever om te zetten in glucose en af te geven aan het bloed. In combinatie met insuline gebruikt je lichaam dit systeem om je bloedsuiker normaal te houden.
Cortisol regelt onder andere ook je lichaams temperatuur. Je lichaamstemperatuur kan alle kanten opschieten (van koorts tot onderkoeling) bij een laag cortisol niveau. Ook heeft cortisol onvloed op je bloeddruk (wel stukken minder dan natrium, maar wel een meetbare werking).

Bij een te hoog cortisol gaat je bloedsuiker onder andere omhoog, er treed een verplaatsing op van vetten uit de ledematen naar de romp van het lichaam, calcium word aan de botten onttrokken, er worden spieren afgebroken, en er treden verschillende mentale veranderingen op.

Bij een te laag cortisol gehalte gaat je bloedsuiker omlaag, kan je lichaam je lichaamstemperatuur niet meer goed regelen, bloeddruk daalt dramatisch, je krijgt een bruine huid (ACTH zorgt hiervoor, dit is het signaalstofje dat ervoor zorgt dat cortisol gemaakt word, alleen bij langere periodes), spieren verliezen aan kracht, mentale veranderingen.

Een veel te hoog cortisol gehalte is niet dodelijk zover ik weet, alhoewel de complicaties zeer ernstig kunnen zijn over tijd (afhankelijk van hoe hoog je cortisol is). Een laag cortisol gehalte daarentegen kan levensbedreigend zijn. Als je lichaam stopt met cortisol maken leef je maximaal 48 uur.

Maar dat zijn extremen. Cortisol regelt ook zoiets subtiels als je dag en nachtritme. tijdens je slaap is je cortisol waarde heel laag, maar ongeveer 2 uur voordat je wakker word gaat je cortisol spiegel flink omhoog om je voor te bereiden op de dag.

Cortisol heeft een dikmakende werking. Ik denk dat meerdere mensen hier op het forum vast wel van het middel prednison gehoord hebben (krijgen bejaarden vrij vaak in geval van ziekte). Dit is ook een vorm van de lichaamseigen cortisol alleen eentje met een langere en sterkere werking. Mensen die prednison slikken voor langere periodes worden meestal ook zwaarder.

Cortisol is vooral een mes met 2 kanten. Als je cortisol slikt krijg je op de eerste plaats al meer honger (stimuleerd honger gevoel) en op de 2de plaatst zorgt het ervoor dat vetten makkelijker opgeslagen worden in de romp van het lichaam. Als ik bijvoorbeeld mijn bewegings patroon en mijn etenspatroon niet verander maar mijn cortisol verhoog die ik per dag slik kan ik makkelijk kilo's bijkomen.

Dit is wel een effect dat je niet gelijk na een paar dagen merkt. Hiervoor heb je minimaal 1 week voor nodig om een effect te krijgen die meetbaar is op de weegschaal, langer voordat het zichtbaar word.

Ik kan een gok wagen waarom je precies dikker word van cortisol maar dit doe ik liever niet omdat ik nog geen artikelen ben tegengekomen waarin omschreven staat waarom je precies dikker kan worden en hoe het onderliggende proces werkt (zelfde als bij osteoporose. gooi cortisol op menselijk bot en er gebeurd niets. krijgt een mens teveel cortisol binnen kan hij botontkalking ontwikkelen. Ik weet dat het mogelijk is en in welke situaties het waarschijnlijk is dat het optreed maar hoe het werkt dat weet ik weer niet).

Maar dit was even een intro die ik moest geven om het onderstaande een beetje duidelijker te maken...
Ik heb wat gezocht op internet naar de combinatie tussen SSRI's en cortisol. Nu blijkt dat een SSRI wel degelijk invloed heeft op de cortisol werking in je lichaam. Bij depressieve patienten is gebleken dat ze een verhoogd CRF, ACTH en Cortisol niveau hebben in hun lichaam. Dit waarschijnlijk omdat er een cortisol resistentie is in het het regulerend systeem of door de stress veroorzaakt door de depressie (of een andere oorzaak,misschien PTSS)

Dit betekend: Normaal gesproken als er ACTH geproduceerd word krijgen de bijnieren de opdracht om cortisol te maken. Hoe meer cortisol in je bloed, des te minder ACTH en zullen je bijnieren steeds minder cortisol produceren. Daalt je cortisol word er meer ACTH geproduceert en start het proces opnieuw.
Als je een cortisol resistentie hebt op de receptoren, maakt je lichaam meer ACTH aan dan nodig (ook bij stress) en dus zullen je bijnieren langer cortisol maken en meer dan nodig. SSRI's schenen volgens een onderzoek de gevoeligheid van de receptor te normaliseren en dus ook de waardes in je bloed (dit was 1 artikel die ik tegenkwam en in het geval waar de serotines zich normaliseren door de SSRI's).

Verdere artikelen spreken erover dat een SSRI zelf de cortisol waardes beinvloeden. En wel doordat je lichaam een reactie geeft door meer cortisol en adrenaline te maken door de verhoogde serotine waardes. In zo'n geval kan de SSRI de cortisol resistentie juist veroorzaken.

Bron: mag ik niet vermelden dus doe ik het maar zonder. Je zult dus even moeten googlen op cortisol + anti-depressiva. Helaas zijn er alleen maar engelse site te vinden hierover

24-03-2013
14:37:36
Reactie van mies:

Hey Henny,
Wat ook helpt tegen depressie zijn visoliecapsules, vitamine D en meer bewegen, dat was ik nog vergeten te zeggen, en dat slik/ doe ik ook regelmatig. Misschien zijn dit ook tips? En heb je een therapeut ofzo? Helpt toch ook? Ik ben blij dat ik van de AD af ben, want het is toch iets chemisch, en ik werd dikker en slomer.
Maar in elk geval, goed dat het minder snoepen al lukt en dat er iets af is bij je.
En Mirjam, goed dat jij in 1 x kon stoppen, terwijl daar een periode voor staat.
Ik heet trouwens ook Mirjam. Is best verwarrend, dus ik zet hier even Mies.
Groetjes,
Mies


23-03-2013
13:54:35
Reactie van miriam:

Hai Henny, bij mij stond ook geleidelijk afbouwen, maar ik ben nu 2 maanden geleden gestopt, in 1x, en het viel mij erg mee. Het dieet dat bij mij goed werkt is het no-nonsense dieet. Zie ook op Facebook.


23-03-2013
13:11:12
Reactie van henny:

gisteravond nog aan het googlen geweest, je word er niet vrolijk van, van die afkickverschijnselen als je stopt met de paratoxine. het moet heel geleidelijk aan.

vanmorgen op de weegschaal gestaan en ben weer wat lichter geworden, alleen al door het minder snoepen, wat een goed gevoel is dat.
vanmorgen moest m'n dochter optreden en we kregen een koek aan geboden. netjes nee dank u wel gezegd.
vanmiddag al een verjaardag, neem dan wel een klein gebakje.
normaal gesproken had ik ze beide wel genomen, maar voel me al trots dat er al wat kilo's af zijn.

groetjes henny


23-03-2013
08:43:36
Reactie van louise:

In december 2012 ben ik begonnen aan de citolapram 20 mg. Ik voel me er goed bij. Ondanks het goede gevoel toch ook aangekomen, alsof de kilo's erop vliegen.
Afgelopen week naar de huisarts gegaan, benoemd en besproken.
Hij gaf aan dat hij het gezien mijn gevoelens/onzekerheid, toch beter iets kan ophogen. Sinds dinsdag slik ik 40 mg. De nodige bijwerkingen heb ik: suffigheid, pijnlijke kaken, vermoeidheid. Gelukkig weet ik dat het door de medicatie komt.
De huisarts heeft me gewogen, en over 4 weken mag ik weer terugkomen. Als ik dan nog weer aangekomen ben, gaan we over op een ander antidepressiva.
Het is een dubbel gevoel: Het beter voelen is het belangrijkste, maar het onzeker worden en voelen doordat ik zo 'aankom' is ook niet ok.
Ik heb in elk geval besloten om het goed in de gaten te houden, er is vast iets wat helpt. En zolang ik het niet probeer, weet ik het ook niet!


22-03-2013
20:36:15
Reactie van henny:

Maandag heb ik een afspraak bij de huisarts. De eerste stap is gezet om te stoppen met AD. Ik voel me op zich prima.
Heb de bijwerkingen eens gelezen, en heb toch zo het idee dat ik er een paar van heb. Vaak last van me ogen, lijkt net dat het zicht anders is. Snel een moe gevoel met veel gapen. Flink aangekomen. En kan me niet altijd goed concentreren.

Helaas is mijn huisarts erg makkelijk, ben bang dat hij zegt dat ik ze moet blijven nemen.
Zal voorstellen van st. Janskruid.

Wil natuurlijk niet alleen stoppen met de AD voor het afvallen.
Had zelf ook al een topic geopend. Hoe af te vallen.

en benieuwd wat de huisarts zegt.

Groetjes, henny


Vorige  1  2  3  4  5  6  7  8  9  ... 45  Volgende
Onderdeel forum

OpDieet.nl
All rights reserved 2000-2006®
Design: Esther en Frank
Software: Frank